KABOOM HOTEL MAASTRICHT, EEN PAND MET EEN RIJKE HISTORIE
Er zijn meerdere dingen bijzonder aan het gebouw waarin Hotel Kaboom Maastricht is gevestigd. Zo lag er in een grijs verleden al eens een hotel op deze plek. En voor de realisatie van het nieuwe hotel moesten er maar liefst vier aparte gebouwen tot één geheel gesmeed worden. Plus er moest nog een toren op komen. Een 'klusje' Dat SATIJNplus Architecten op het lijf was geschreven.
Van villa tot hotel
Korte geschiedenisles. Ergens rond het fin de siècle maakt het hoekpand deel uit van de villa Regout, van het bekende Maastrichtse geslacht industriëlen. De markante villa is in die tijd het enige gebouw in de omgeving. Dat verandert snel als het kleine treinstation van de noordelijke stadsrand naar hier wordt verplaatst en uit steen wordt opgetrokken: het huidige stationsgebouw. Een station betekent reizigers, en die willen ergens slapen. Er komt een hotel en in 1934 gaat de villa op in Hotel Rosier.
Een prestigieus bouwproject
Het is 2011 als de gebroeders Maes, van Maes Vastgoed, het pand waar vroeger reisbureau Schoonbrood zat voor de voeten krijgen geworpen. Eerst zien ze er niet zoveel in, maar als ze de geschiedenis van het pand en de aangrenzende gebouwen leren kennen, weten ze het: hier moet een hotel komen! En La Bergère Group gaat het exploiteren. Een prima plan, maar met veel haken en ogen. Om de plannen te verwezenlijken moeten de drie aangrenzen panden worden aangekocht en tot één architectonisch en bouwkundig geheel worden gesmeed. En daarbij stuit je behalve op praktische problemen op de nodige bureaucratie. Vooral omdat er op het hoekpand twee verdiepingen extra en een toren als blikvanger komen.
Lang verhaal kort: het hotel mét toren komt er en is nu de letterlijke en figuurlijke moderne tegenhanger van het naburige Grand Hotel de l'Empereur. Samen zijn ze twee portiers, die voor gasten de deur naar Wyck en naar Maastricht openhouden, en voor een warm welkom zorgen in de stad.
Rino Soeters
Eindbaas